Плащането на пенсии за инвалидност на лицата с изтекъл срок на

...
Плащането на пенсии за инвалидност на лицата с изтекъл срок на
Коментари Харесай

Пенсиите за инвалидност ще се изплатят до средата на март

Плащането на пенсии за неработоспособност на лицата с изминал период на експертно решение ще се извърши през първата половина на март месец, оповестяват от Националния застрахователен институт (НОИ).

, служебно се възвръщат правата на лицата с изминал период на експертно решение и подали заявление за преосвидетелстване, когато е налице закъснение в здравната експертиза.

Министерството на здравеопазването е подало информация за тези лица към Национален осигурителен институт на 13 февруари. Списък с лицата, за които все още на сформиране на описите не е избрана дата за преосвидетелстване, се чака до 20 февруари.

Затова Национален осигурителен институт ще изплати пенсиите и добавките по получените от Министерство на здравеопазването описи с продължен период през първата половина на месец март 2023 година

Също по този начин ще се възвърне и продължи изплащането на следните типове пенсии и добавки:
Лична пенсия за неработоспособност заради общо заболяване; Лична пенсия за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест; Лична пенсия за военна инвалидност; Лична пенсия за гражданска инвалидност; Социална пенсия за инвалидност; Наследствена пенсия, която се изплаща на лица въз основа на избран в ЕР на ТЕЛК/НЕЛК % на трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане; Добавка за непозната помощ.  Омбудсманът алармира за забавени пенсии на хора с увреждания
Омбудсманът алармира за забавени пенсии на хора с увреждания

Заради безпорядък след законовите промени във връзка с здравната експертиза
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР